Featured Image

Zupa krem z czarnuszką

Tort Dacquoise to wyrafinowany francuski deser, który wyróżnia się lekką, chrupiącą strukturą oraz wyjątkowym smakiem orzechowo-bezowym. Jego nazwa pochodzi od francuskiego miasta Dax, a "dacquoise" to określenie na bezową masę z dodatkiem mielonych orzechów (najczęściej laskowych, migdałów lub włoskich).

Deser składa się z warstw bezowych przełożonych kremem – najczęściej czekoladowym, kawowym, waniliowym lub maślanym. Z zewnątrz beza jest chrupiąca, a wewnątrz miękka i delikatna. Całość często dekoruje się orzechami, cukrem pudrem lub wiórkami czekolady, co nadaje mu elegancki wygląd, idealny na uroczyste okazje.

Tort Dacquoise łączy w sobie tradycję i nowoczesność, dlatego cieszy się popularnością w cukierniach oraz na blogach kulinarnych. Jeśli szukasz deseru, który zachwyci smakiem i wyglądem – Dacquoise to strzał w dziesiątkę!

Przepis na klasyczny tort Dacquoise

Składniki

Na bezy (warstwy dacquoise):
  • 6 białek jaj
  • 150 g cukru pudru
  • 100 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 30 g mąki pszennej lub ziemniaczanej
Na krem (może być dowolny, oto popularna opcja):
  • 200 ml śmietany kremówki (30-36%)
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej (opcjonalnie ganache)
  • Opcjonalnie: masło orzechowe, bita śmietana lub inny krem (np. kawowy lub waniliowy)

Co możemy zrobić dla Ciebie?

Kontakt

Food Content
Rybaki 34
87-100 Toruń

Cezary Kubiak

New & Business Manager
phone: 502 634 072
mail: cezary@foodcontent.pl

Food Content

Tworzymy przemyślane treści, które wspierają chrakterystyczne marki i kreują ich spójny wizerunek.

© Food Content 2024

All rights reserved©